Hullut Hattuset

VillelläMiihkalilla ja Leolla on laatikossa viisi hattua: kaksi keltaista ja kolme punaista. He ottavat silmät kiinni laatikosta yhden hatun päähänsä ja sulkevat sen jälkeen laatikon. He eivät näe omaa hattuaan eivätkä laatikkoon jääneitä hattuja, mutta toistensa hatut he näkevät. Käydään seuraava keskustelu:

Leo: ”En tiedä hattuni väriä.”
Miihkali: ”En tiedä hattuni väriä.”
Ville (joka näkee kaksi punaista hattua): ”Tiedän hattuni värin!”

Minkä värinen hattu Villellä on?

Kuva: Tomi Palsa /Hattuset.net

Kuva: Tomi Palsa/Hattuset.net


Ratkaisu: Leo voisi tietää hattunsa värin ainoastaan, jos hän näkisi kaksi keltaista hattua. Miihkali tietää tämän, joten hän tietää, että Leo näki korkeintaan yhden keltaisen hatun. Leon hatun Miihkali näkee punaiseksi, joten keltainen hattu voi olla joko Miihkalin tai Villen päässä. Jos Villen hattu olisi keltainen, voisi Miihkali päätellä oman hattunsa punaiseksi, mutta koska hän ei näin voi tehdä, on Villelläkin pakko olla punainen hattu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.