Järvinen, Mäkinen ja Virtanen

Sain käsiini Alex Bellosin upouuden pulmakirjan Can You Solve My Problems? (Guardian Books, 2016), jossa jäin ensimmäisen kerran jumiin heti ensimmäisellä sivulla (tästä ongelmasta myöhemmin lisää). Ensivaikutelma kirjasta on, että nyt ollaan pulmakirjallisuuden tulevan klassikon äärellä. Huippulaatua!

Mutta asiaan. Seuraava pulma löytyy Bellosin kirjasta. Se on laatinut Henry Ernest Dudeney, ja se on julkaistu vuonna 1930 lontoolaisessa The Strand Magazinessa.1 Dudeneyn pulma saavutti aikanaan maailmanlaajuisen suosion. Tässä se tulee.

Järvinen, Mäkinen ja Virtanen ovat junan kuljettaja, konduktööri ja myyjä, eivät tosin välttämättä tässä järjestyksessä. Sattumalta junassa matkustavat herrat Järvinen, Mäkinen ja Virtanen, joihin jatkossa viitataan arvonimellä herra. Tiedetään seuraavaa:

 • Herra Virtanen asuu Tampereella.
 • Myyjä asuu Tampereen ja Helsingin puolessavälissä.
 • Herra Mäkinen tienaa 70000 euroa vuodessa.
 • Järvinen voittaa konduktöörin biljardissa.
 • Myyjän seinänaapuri (eräs matkustajista) tienaa tasan kolminkertaisesti myyjään verrattuna.
 • Myyjän sukunimikaima asuu Helsingissä.

Viikon vaikea kysymys on tietenkin, että mikä on junan kuljettajan nimi.

Kuva: Tomi Lattu/Flickr (CC BY 2.0)

Kuva: Tomi Lattu/Flickr (CC BY 2.0)


Ratkaisu: Koska Järvinen voittaa konduktöörin biljardissa, ei Järvinen ole konduktööri. Koska herra Mäkinen tienaa tasan 70000 euroa, ei hän voi olla myyjän seinanaapuri, koska 70000 ei ole kolmella jaollinen luku. Tämän vuoksi hänen on oltava Helsingissä asuva myyjän sukunimikaima, koska herra Virtanen asuu Tampereella. Myyjä on siis Mäkinen. Ja koska Järvinen ei ole myyjä eikä konduktööri, on hän junan kuljettaja.

 1. Kyllä, juuri siinä samassa, jonka sivuilta muuan Sherlock Holmes aikanaan nousi kuuluisuuteen.

3 thoughts on “Järvinen, Mäkinen ja Virtanen

 1. Myyjä ei ole Virtanen.
  Konnari ei ole Järvinen.
  Myyjän naapuri ei ole Mäkinen.
  Hra Virtanen asuu Tampereella, joten naapuri on Järvinen.
  Helsingissä asuu siis hra Mäkinen, joten myyjä on Mäkinen.
  Konnari on siis Virtanen.
  Kuljettaja on siis Järvinen.

  Meniköhän oikein?

  • Meni. Oliko sittenkin viikon helppo? Tuli nimittäin vastaan samankaltaisesta teemasta hivenen haastavampikin pulma. Siinä viidellä henkilöllä on kuusi eri attribuuttia ja kaikki on suloisesti sekaisin.

   • Ei tämä nyt ihan triviaali ollut, pientä kierrepalloahan tuossa oli mukana. Mutta asiat paperille ja hetki tosiasioiden pyörittelyä, niin kyllä tuo kymmenessä minuutissa ratkesi.

    Melko vähän tuossa on faktoja, niin on sopivan pieni aineisto, jonka pyörittely ei kestä kauan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.