Paras lottorivi

Lotto on Italiassa keksitty arpajaispeli. Suomessa Veikkaus aloitti lottoarvonnat vuonna 1970. Lotto vakiinnutti asemansa Suomessa nopeasti suosituimpana rahapelinä, ja edellen jokaviikkoiset miljoonapotit tuovat jännitystä suureen osaan suomalaisperheistä. Tämänkertaisessa viikon vaikeassa pulmassa puututaan kaikille tutun onnenpelin matematiikkaan.

Suomalaisessa lottoarvonnassa arvotaan numeroiden 1,2,3,\ldots , 39 joukosta sattumanvaraisessa järjestyksessä seitsemän numeroa, jotka sitten ilmoitetaan oikeana ”rivinä” pienimmästä suurimpaan. Esimerkiksi jos arvotut numerot olisivat olleet arvontajärjestyksessä 2,16, 32, 12, 1, 28 ja 17, ilmoitettaisiin voittorivinä 1, 2, 12, 16, 17, 28, 32. Mikä on todennäköisin voittorivin ensimmäinen numero? Mikä on todennäköisin toinen numero? Entä mitkä ovat todennäköisimmät kolmas, neljäs, viides, kuudes ja seitsemäs numero? Onko näin löydetty numerosarja kaikkein todennäköisin lottorivi?


Ratkaisu: Tehtävän ratkaisu perustuu tuloperiaatteeseen: jos jokin kokonaisuus voidaan toteuttaa k-vaiheisesti niin, että jokaisessa vaiheessa on n_k vaihtoehtoa, on erilaisten kokonaisuuksien lukumäärä n_1\cdot n_2\cdot \cdots \cdot n_k. Toinen tarvittava esitieto on n-alkioisen joukon k-alkioisten osajoukkojen, eli k-kombinaatioiden, lukumäärä. Tätä kombinaatioden lukumäärää merkitään \binom{n}{k} (luetaan ”n yli k:n”), ja se on

    \[\binom{n}{k}=\frac{n!}{k!(n-k)!}.\]

Merkintä n! tarkoitttaa luvun n kertomaa, eli lukua n!=n\cdot (n-1)\cdot (n-2)\cdot \cdots \cdot 2\cdot 1.

Olkoon n kokonaisluku, 1\leq n\leq 39 ja olkoon 1\leq p\leq 7 luvun n paikka rivissä. Rivin numerot ennen numeroa n voidaan valita \binom{n-1}{p-1} tavalla ja sen jälkeen tulevat \binom{39-n}{7-p} tavalla. Yhteensä rivejä, jossa numero n on paikalla p, on tuloperiaatteen mukaan \binom{n-1}{p-1}\cdot\binom{39-n}{7-p} kappaletta.

Tämän jälkeen annetaan taulukkolaskentaohjelman hoitaa työ loppuun. Tuloksena on, että todennäköisimmistä numeroista koottu rivi olisi 1, 7, 13  tai 14 (yhtä todennäköiset), 20, 26 tai 27, 33 ja 39. Kokonaista lottorivitaulukkoa pääset tarkastelemaan tästä.

Näistä numeroista muodostuvat neljä lottoriviä ovat kaikkein todennäköisimmät, mutta yhtä todennäköisiä ovat kaikki muutkin 15380933 mahdollista riviä.

2 thoughts on “Paras lottorivi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.