Seepra

Seuraava pulma on kuuluisa 1960-luvun ongelma, jonka laatijaa ei varmasti tiedetä. On otaksuttu, että se olisi Albert Einsteinin käsialaa, mutta tämä on epätodennäköistä, sillä pulma ilmestyi ensi kerran vuonna 1962, kun Einstein kuoli jo 1955. Minä löysin sen Alex Bellosilta, mutta tuntuu, että olen törmännyt siihen aiemminkin. Tässä se tulee, pirullisen kiehtova pulma. Ja kyllä – informaatiota on riittävästi, vaikka alkuun siltä ei tunnukaan. Kynä ja paperia esille!

 1. Kadulla on viisi taloa.
 2. Punaisessa talossa asuu skotti.
 3. Kreikkalaisella on koira.
 4. Vihreässä talossa juodaan kahvia.
 5. Bolivialainen juo teetä.
 6. Vihreä talo on harmaan talon oikeanpuoleinen naapuri.
 7. Farkkujen käyttäjällä on etanoita.
 8. Keltaisen talon omistaja käyttää haaremihousuja.
 9. Keskimmäisessä talossa juodaan maitoa.
 10. Tanskalainen asuu ensimmisessä talossa.
 11. Shortsien käyttäjä asuu ketun omistajan naapurissa.
 12. Haaremihousuja käytetään hevosen talon naapurissa.
 13. Trikoiden käyttäjä juo appelsiinimehua.
 14. Japanilaisella on pellavahousut.
 15. Tanskalainen asuu sinisen talon vieressä.

Viikon vaikea pulma on kaksiosainen. Kuka juo vettä? Entä kenen lemmikki on seepra? (Selvennys: joka talossa on asukas eri maista, kaikkialla juodaan eri juomaa ja kaikilla on eri lemmikki ja erilaiset housut.)

Kuva: Bryan Jones / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

5 thoughts on “Seepra

 1. Tässä oli merkittävästi enemmän veivaamista kuin edellisessä. Ratkesi silti: Gnafxnynvara whb irggä, wncnavynvfryyn ba frrcen.

 2. Meinasin jo kommentoida, että eihän tämä ole vaikea, mutta tässä olikin pieniä eroja aiemmin näkemiini. Ratkesi vasta muutaman ristiriitaan johtaneen yrityksen jälkeen. Sitä aloin miettiä, että talohan voi olla ensimmäinen kummasta suunnasta tahansa. Tarkoitetaanko tässä kuitenkin ensimmäistä taloa vasemmalta?

  • Ensimmäinen oikealta taitaa johtaa ristiriitaan. Ensimmäinen vasemmalta on se etsitty.

 3. Vähän tämä minullakin lopussa jumitti, kun en oikein saanut otetta, kumpi kahdesta mahdollisesta ratkaisusta kolmeen viimeiseen taloon menee, mutta kun ladoin molemmat vaihtoehdot esille, huomasin jotain, mitä en ollut tajunnut, ja ratkaisu tuli sen kummemmin kokeilematta. Mutta joutui tässä kyllä miettimään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.