Viiniä kuninkaan juhliin

Kuninkaalla oli suuret syntymäpäiväjuhlat tulossa. Hän oli varannut juhlia varten 1000 tynnyrillistä viiniä kellariinsa. Mutta viikkoa ennen juhlia alkoi hovissa levitä huhu, että yksi tynnyreistä olisi myrkytetty. Myrkky oli niin voimakasta, että pisarakin viiniä saastuneesta tynnyristä riittäisi kasvattamaan viisimetriset sierainkarvat kaikille tynnyristä siemailleille. Pahinta oli, että vaikka myrkyn vaikutus sitä juoneelle oli sataprosenttisen varma, myrkytyksen itämisaika oli jotain yhdestä vuorokaudesta kuuteen vuorokautta, eikä ennen sierainkarvojen äkillistä kasvua voinut mitenkään päätellä, oliko nauttinut myrkytettyä viiniä vai ei. Kuningas päättää testata viinikellarinsa ministereillään. Mikä on vähin määrä ministereitä, joka kuninkaan on uhrattava, jotta hän varmasti saisi selville, mikä tynnyreistä on myrkytetty?

Kuvaskannaus: JPS68/Wikimedia Commons (Public domain)

Ongelman ratkaisu löytyy täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.