Kärpänen – ratkaisu

Auto ajaa 60 km/h. Sitä vastaan lähtee 100 kilometrin päästä mopo, jonka nopeus on 40 km/h. Auton etupuskurilta lähtee samalla hetkellä lentoon kärpänen, joka lentää 80 km/h kohti mopoa. Kun kärpänen saavuttaa mopon, se lähtee takaisin kohti autoa, jonka luona se kääntyy välittömästi kohti mopoa ja niin edelleen. Kuinka pitkän matkan kärpänen ehtii lentää ennen kuin auto ja mopo kohtaavat?

Auto ja mopo kohtaavat tunnin kuluttua lähdöstä. Siis kärpänen lentää 80 kilometriä. Kuten eräs vakiokommentaattori Twitterissä totesi, kannattaisi ehkä uskoa vähitellen #viikonhelppo-tunnistetta. Toki tämän ongelman voi ehkä ratkoa jollakin hankalammallakin tavalla…

Niin, ja ilmeisesti ongelmassa hämäsi myös sen epäluonnollisuus. Minulle valistettiin, että kärpäsen lentonopeus on oikeastaan noin 8 km/h. Mutta tämä olikin matemaattinen erikoiskärpänen. Pistemäinen, ja niin edelleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.