Paikat sekaisin

Teatterisalissa on 100 numeroitua paikkaa. Loppuunmyytyyn esitykseen ensimmäisenä saapuva H. hukkaa paikkalippunsa heti saliin päästyään, joten hän istuu sattumanvaraiselle paikalle. Tämän jälkeen kaikki muut istuvat omille paikoilleen, tai mikäli paikalla istuu jo joku, hekin asettuvat sattumanvaraiselle istuimelle. Millä todennäköisyydellä viimeisenä saliin saapuva Toni pääsee omalle paikalleen?

Kuva: Thomas Hawk/Flickr (CC BY-NC 2.0)


Ratkaisu: Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, Toni saa oman paikkansa 50 prosentin todennäköisyydellä. Lähdetään yksinkertaisesta tilanteesta: jos salissa olisi vain kaksi paikkaa, H. istuisi omalleen ja Tonin paikalle yhtä todennäköisesti. Mutta kun paikkojen määrää lisätään, ei edelleenkään ole väliä kuin näillä kahdella paikalla!

Jos H. istuu omalle paikalleen tai Tonin paikalle, istuvat kaikki muut oikeille paikoille. Jos taas H. istuu esimerkiksi Kössin paikalle, istuvat kaikki ennen Kössiä istuutuvat omille paikoilleen, ja vasta Kössin on päätettävä, minne istuu. Jos Kössi istuu H:n paikalle, saa Toni oman paikkansa, ja jos taas Kössi istuu Tonin paikalle, Toni ei saa sitä. Näissä molemmissa tapauksissa kaikki loput saavat olan paikkansa. Jos Kössi istuu muualle, esimerkiksi Emilian paikalle, on Emilian hänen jälkeensä tehtävä aivan vastaava ratkaisu. Eli lopullisia päätöksiä on ainoastaan kaksi: istuako H:n paikalle vai Tonin paikalle, muut päätökset matkan varrella vain pitkittävän tämän päätöksen hetkeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.