Pyöräilijän ja autoilijan kohtaus – ratkaisu

Pyöräilijä lähtee Tampereelta kohti Varkautta polkien tasaisella nopeudella. Tuntia myöhemmin Varkaudesta lähtee autoilija niin ikään tasaisella nopeudella kohti Tamperetta. Kun he kohtaavat, kumpi on lähempänä Tamperetta?

Tämä arvoitus herätti hieman hämmentynyttä vastakaikua, joten lienee tarpeen selventää, että kyseessä on tietenkin huumori. Me matemaatikot olemme hauskoja! Keksimme sellaisiakin vitsejä, että olkoon \epsilon < 0

Vastaus on siis, että yhtä kaukanahan he Tampereelta ovat, kun he kohtaavat. Tässä siis oletetaan, että autoilija ja pyöräilijä ovat pistemäisiä, täsmälleen samalla reitillä kulkevia objekteja.

Tämä vitsi tuo mieleeni yhden toisen ongelman, joka löytyy lukiomatematiikan oppikirjoistakin. Ja tämän toisen ongelman ratkaisu on hieno, vaikkei ehkä samaan tapaan humoristinen. Tämä on ihan oikeasti matematiikkaa.

Siis: Retkeilijä lähtee tunturihotellilta kello 7 aamulla kohti autiotupaa, jossa hän on perillä kello 17 illalla. Seuraavana päivänä hän lähtee takaisin kohti tunturihotellia samaa reittiä kulkien kello 9 aamulla ollen perillä kello 15. Osoita, että hän voi molempina päivinä pitää evästauon täsmälleen samassa kohdassa täsmälleen samaan aikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.